Extra's

Minstens één keer per jaar kunnen kinderen en jongeren tijdens een voorspeelavond een deel van hun repertoire aan publiek laten horen. Behalve dat het leuk is om stukken die je goed beheerst voor anderen uit te voeren, is het ook een mogelijkheid om nieuw repertoire, uitgevoerd door andere leerlingen, te leren kennen. Vooraf en na afloop is er volop gelegenheid om met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. Voor publiek spelen kan best spannend zijn, maar ook daaraan wordt in de lessen voorafgaand aan de uitvoering uitvoerig aandacht besteed.

31 maart 2023 Voorspeelavond Van Blommesteynweg 51

7 juli 2023 Voorspeelavond in de Oude kerk Charlois

Ook voor volwassenen bestaat er de mogelijkheid om mee te doen aan een uitvoering. Eén keer per jaar, meestal in juni, organiseer ik een avond waarbij de volwassen leerlingen elkaar ontmoeten en voor elkaar spelen. Vaak is hieraan een thema gekoppeld waar ik dan over vertel. Enkele voorbeelden van thema’s van de afgelopen jaren: Bach, De Romantiek, het pedaal, Russische muziek, Dansvormen, de Etude en een Quatre Mains/2-piano avond. Na afloop praten we na met een hapje en drankje.

30 juni 2023 Voorspeelavond volwassenen, thema: Spaanse muziek

Ik ben aangesloten bij de European Piano Teachers Association (EPTA) en daardoor krijgen leerlingen die dat willen de mogelijkheid om in het voorjaar een graadexamen te doen. Tijdens de landelijk georganiseerde graadexamen dagen spelen leerlingen een programma van 5 a 6 stukken voor publiek en een commissie van 3 docenten. Daarna is er een schriftelijk theorie examen. Na afloop vindt de feestelijke uitreiking van de certificaten plaats en wordt iedere kandidaat nog even persoonlijk toegesproken. Het voorbereiden van een examenprogramma vergt een behoorlijke inspanning, maar werkt enorm motiverend en zorgt ervoor dat de leerlingen weer een flinke stap in hun ontwikkeling maken. Lees meer over de graadexamens op www.eptanederland.nl.

Alle leerlingen tot 16 jaar krijgen voor de zomervakantie een rapport over hun vorderingen.

Niets is motiverender dan gerenommeerde musici live te horen spelen.

Tenminste eenmaal per jaar probeer ik samen met leerlingen een concert te bezoeken. Dat kan in De Doelen zijn, maar we gaan ook wel eens naar de Westvest90 muziekserie in Schiedam. We bezoeken dan bijvoorbeeld een pianorecital of een kamermuziekconcert. Sinds kort is er ook een nieuwe muziekserie in de Oude Kerk van Charlois, en af en toe organiseren we concerten bij ons thuis onder de noemer Podium51. Het eerstvolgende concert vindt plaats op:

Zaterdagavond 8 oktober 2022, aanvang 20:00 uur 
      Forbidden Music
Doris Hochscheid -cello en Frans van Ruth -piano 
Op het programma staan werken van de Joods-Nederlandse componisten Julius Hijman,
Fania Chapiro en James Simon en hun bekende tijdgenoten Maurice Ravel en Ernest Bloch.
 
Doris en Frans, sinds 2017 Ridders in de Orde van Oranje-Nassau voor hun verdiensten voor de Nederlandse cultuur (zie https://cellosonate.nl/), hebben hier al eerder opgetreden en hun spel maakte op ons en alle luisteraars diepe indruk. Doris geeft een korte toelichting bij de stukken die ze spelen. Als je iets meer over de achtergrond van een compositie of de componist weet ervaar je de uitvoering met meer verdieping.
We kijken uit naar hun nieuwe programma, je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
 
Zaterdag 8 oktober, aanvang 20:00 uur, deur open vanaf 19:30 uur
Podium51, Van Blommesteynweg 51, Rotterdam
Kaartje, incl. koffie/thee en een drankje: €15,-
Reserveren verplicht via [email protected]
 
Vrijdag 9 juni 2023, aanvang 17:00 uur in De Doelen:
     Lahav Shani en Daniil Trifonov
spelen werken voor twee piano’s van Rachmaninov en Bartok.
Ga je mee? Bestel zelf je kaartje bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest (Rush hour). Het concert is ongeplaceerd, we verzamelen in de hal van de Doelen.
 
 

Een opleiding die je voorbereidt op het toelatingsexamen voor het Conservatorium is mogelijk na toetsing van muzikale en technische vaardigheden, theoretische kennis, studiehouding, beschikbare tijd en ambitie.

Masteclass Sara Gutierrez Redondo op 17 juni 2023 voor leerlingen die leshebben bij Opus51.    Zie voor meer informatie het blog op deze website. Belangstellende luisteraars welkom!

In overleg kunnen leerlingen deelnemen aan festivals en concoursen zoals PianoFest Amsterdam of het Jong Talent Concours Maassluis. Uiteraard worden de lessen hierop afgestemd.