Podium51

Forbidden Music

Doris Hochscheid -cello & Frans van Ruth -piano

Zaterdag 8 oktober 2022, aanvang 20:00 uur

Doris Hochscheid en Frans van Ruth, Ridders in de Orde van Oranje Nassau

Doris en Frans zetten zich al jaren in om Nederlandse composities voor cello en piano grotere bekendheid te geven en zijn hiervoor in 2017 geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Op 8 oktober spelen zij composities van Joodse componisten die pas recent uit de archieven zijn opgedoken.

Julius Hijman (1901, Almelo – 1969, New York) was een pianoleerling van Dirk Schäfer en een compositieleerling van Sem Dresden. Zijn hele leven heeft hij zich ingezet voor de nieuwe muziek van zijn tijd, onder meer samen met de cellist Henk van Wezel. Hij presenteerde de nieuwste Nederlandse muziek aan het publiek van Parijs, Wenen, Moskou en Berlijn en bracht dan recente muziek uit die landen mee naar huis om die aan het Nederlandse publiek voor te stellen. In 1939 ging hij met zijn vrouw en vierjarige zoon in ballingschap in de Verenigde Staten. Daar vormde hij, met onder meer Bernard Wagenaar, het Committee for Netherlands music, en organiseerde hij in negen jaar vijftien concerten met Nederlandse muziek. In 1948 keerde hij voor het eerst weer terug naar Nederland. Vanaf dat ogenblik zou hij regelmatig in beide richtingen de oceaan oversteken en zich onverminderd inzetten voor muzikale uitwisselingen. Hij overleed in 1969 onverwachts aan een hartinfarct.

James Simon (1880, Berlijn – 1944, Autschwitz) was afkomstig uit Berlijn, maar vluchtte in de jaren 1930 voor de nazi’s naar Nederland. Simon zou hier alsnog worden opgepakt en via Westerbork en Theresienstadt naar Auschwitz worden gedeporteerd. In 1944 werd hij officieel dood gemeld. 

Fania Chapiro (1926, Soerabaya – 1994, Hilversum), geboren op Java, studeerde piano in Parijs. Door het uitbreken van de oorlog zag zij zich genoodzaakt zich in Den Haag te vestigen. Omdat ze weigerde lid te worden van de Kultuurkamer was ze gedwongen haar optredens te beperken tot het illegale circuit van huisconcerten. In die tijd werkte ze regelmatig met Sem Dresden: ze legde hem haar composities voor en analyseerde met hem werken van door haar bewonderde componisten. Na de oorlog vertrok ze voor enige tijd naar de Verenigde Staten maar in de jaren 1950 keerde ze weer naar Nederland terug. Als pianiste maakte ze naam door als een van de eersten achttiende-eeuwse muziek op authentieke instrumenten uit te voeren.

Verder staan op het programma de Kaddish van Maurice Ravel in een versie voor cello en piano en de Jewish Songs van Ernest Bloch.

Doris en Frans waren al eerder te beluisteren bij Podium51 en het publiek was zeer onder de indruk van hun bevlogen spel. We kijken uit naar hun nieuwe programma, je bent van harte welkom!

  • Aanvang 20:00 uur, deur open vanaf 19:30 uur
  • Podium51, Van Blommesteynweg 51 te Rotterdam
  • Kaarten: €15,- incl. koffie/thee en een drankje
  • Reserveren verplicht, stuur een mailtje naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *